Bollen skall över nätet…

…svårare än så behöver det inte vara. Men vill du spela på riktigt eller börja tävla, är det en del du behöver känna till.

Så spelas badminton

Badminton är världens snabbaste racketsport. En match går ut på spelarna får poäng genom att slå en fjäderboll över ett nät och ned på golvet på motståndarens planhalva.

I OS tävlar man om fem olika badmintonmedaljer. Herrar och damer spelar varsin singelturnering och varsin dubbelturnering. Dessutom spelas en mixed dubbel där ett lag utgörs av en dam och en herre.

Banan

Banans gräns i sidled är olika bred för singel och dubbelspel, där singelgränsen är smalast. I singel slutar banan innanför de inre linjerna i sidled. Det finns två olika linjer i banan som markerar hur långt serven får slås. I singel ligger linjen lite längre fram än i dubbel (där den bakre baslinjen är linjen som gäller både serve såväl som under spel).

Spelet

En match består av omgångar som kallas set. Man spelar i bäst av tre set, den spelare som först får 21 poäng vinner ett set. Den som först vunnit två set vinner matchen. Om det står 20-20 i ett set måste en spelare ta två poäng fler än motståndaren för att vinna setet. Om det står 29-29 så vinner spelaren som tar nästa poäng.

Varje gång man startar upp spelet genom att sätta en ny boll i spel kallas att serva. Man servar diagonalt över banan och byter från höger till vänster vid varje servtillfälle. Om spelaren som servar har en poängsumma som är udda så ska serven slås från vänster och är poängsumman jämn så slås den från höger.

Poäng får man när man slår bollen så den slår ned på motståndarens planhalva, om motståndaren slår bollen utanför tillåtna linjer, slår i nät eller om spelaren rör vid nätet med racket eller kropp.

Normalt har man ingen domare utan spelarna själva dömer sin egen planhalva. Är spelaren osäker på om bollen var inne eller ute spelar man om bollen.


Tips kring uppvärmning

Viktigt

Uppvärmning inför en badmintonmatch är en grundläggande och avgörande del av förberedelserna för att optimera prestationen och minska risken för skador. En effektiv uppvärmning förbättrar inte bara fysisk prestanda utan hjälper också till att öka koncentrationen och reaktionsförmågan.

Öka kroppstemperaturen

Uppvärmningen bör inledas med lätta aeroba övningar för att gradvis höja kroppstemperaturen. Det kan inkludera 5-10 minuters jogging, hopprep eller cykling. Målet är att öka blodcirkulationen och förbereda musklerna för mer intensiv fysisk aktivitet.

Vätska

Tänk på att dricka ordentligt även när det är kallt så att du kompenserar för vätskeförlusten under uppvärmningsfasen. Du behöver inte få i dig mycket vätska på en gång. Drick lite men ofta!

Ledrörlighet & stretching

Efter att ha ökat kroppstemperaturen är det viktigt att fokusera på ledrörlighet och stretching. Koncentrera dig särskilt på de muskelgrupper som är mest engagerade under en badmintonmatch, som benen, ryggen och axlarna. Detta hjälper till att förbättra rörligheten och minska risken för skador.

Sportrelaterade övningar

Inkludera specifika sportrelaterade övningar som efterliknar rörelserna du kommer att utföra under matchen. I fallet med badminton kan det vara snabba förflyttningar från sida till sida, explosiva hopp och snabba riktningsändringar. Detta förbereder musklerna och leder för de specifika kraven i badminton.

Hand-ögonkoordination

Eftersom badminton är en sport med snabba bollar och precision är hand-ögonkoordination avgörande. Inkludera övningar som involverar snabba och precisionsinriktade rörelser för att skärpa din fokusering och öka reaktionshastigheten.

Mentalt förberedande

Använd uppvärmningstiden för att också mentalt förbereda dig. Visualisera positiva utfall, fokusera på din spelstrategi och skapa en positiv inställning inför matchen. Mental förberedelse är lika viktig som fysisk för att uppnå optimal prestation.

Att genomföra en noggrant planerad uppvärmning innan en badmintonmatch är nyckeln till att maximera din prestation och minska risken för skador. Anpassa uppvärmningen efter dina individuella behov och matchförhållanden. Kom ihåg att variera övningarna och anpassa intensiteten beroende på din fysiska kondition och matchens krav. Genom att investera

Världens snabbaste racketsport

- - -

Världens snabbaste racketsport - - -

Våra Partners bidrar till, och stöttar, ungdomsidrotten